Goede voice-over cruciaal voor luisterboek

Een stem kan een luisterboek maken of breken, stelt Vincent Bijlo. Hij zei dit al in 2012, toen hij juryvoorzitter was van de Luisterboek Award. Wat doet een goede stem met je verhaal?

book-863418_1280

De juiste stem

In 1986 kwam het eerste luisterboek op de markt, van Karel van het Reve. Het moet echt heel goed worden gedaan, vinden deskundigen. Over het algemeen is de kwaliteit van luisterboeken gelukkig ook hoog. Wat vinden experts duidelijk vereisten?

  • Een goede stem is dwingend en laat je luisteren.
  • Een goede stem leidt niet af met ongepaste stemmetjes.
  • Een goede stem houdt een rustig tempo aan.

 

Zelf inspreken?

Sommige auteurs denken erover zelf hun boeken in te spreken. Wat zijn hiervan de voor- en de nadelen? John Green vertelt in zijn nawoord van The fault in our stars dat hij het boek zowel door een professional heeft laten inspreken als het zelf heeft gedaan. Omdat zijn hoofdpersoon een meisje is, vond hij het lastig om hier recht aan te doen. Veel van zijn fans vroegen hem toch om zijn stem, maar hij wilde iedereen de keuze laten. Er zijn dan ook twee versies van zijn luisterboek. Als auteur zou je het zelf kunnen proberen, om vervolgens om goede kritiek te vragen en hier ook echt wat mee te doen.

Written by 

Maresa wil iedereen aan het lezen en aan het bewegen krijgen. Om deze reden start ze in 2017 met Books2Move.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *