Voordelen verrijkte kinderboeken

Het (voor)lezen van digitale kinderboeken stimuleert de taalontwikkeling. Dat komt door de extra vertelmiddelen waarmee ze verrijkt zijn: een luisterversie, filmpjes en animaties en muziek en achtergrondgeluid. Voor interactieve hotspots geldt: met mate, graag. Kinderen kunnen door een overdaad aan aanklikbare toeters en bellen ook afgeleid raken.

kindle-381242_1920

 

Digitale kinderboeken bevatten vertelmiddelen die niet mogelijk zijn in gedrukte boeken. Kenmerkend zijn een luisterversie, filmpjes en animaties, muziek en achtergrondgeluid en allerhande aanklikbare hotspots. Dat kunnen spelletjes zijn, maar ook ingebouwde quizzes over het verhaal, woordenboeken en/of een karaokebalk. Uit een meta-analyse van 43 studies blijkt een klein maar significant positief effect van zulke technologische extra’s op de woordenschat en het verhaalbegrip. Digitale kinderboeken bezitten dus bepaalde voordelen ten opzichte van papier. Er bestaat géén effect op de leesmotivatie. Dat suggereert dat digitale technologie niet zozeer de de interesse van kinderen triggert, maar de cognitieve verwerking ondersteunt (Takacs, Swart & Bus, 2015; Bus & Takacs, 2015).

 

Voorleesstem

Een luisterversie is een goede ‘stand-in’ voor een voorlezende volwassene. Kinderen begrijpen het verhaal even goed. Ook als ze het verhaal moeten navertellen, doen ze dat even diepgaand nadat ze digitaal zijn voorgelezen (De Jong & Bus, 2004).

 

Lees het volledige artikel op de Leesmonitor >>>

Written by 

Maresa wil iedereen aan het lezen en aan het bewegen krijgen. Om deze reden start ze in 2017 met Books2Move.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *